Lammstek med härlig sås


Ja, då var det måndag igen..... Helgen som gick var lugn och skön. I lördags så gjorde vi en helt fantastiskt god lammstek. Jag köpte häromdagen ett par lammstekar med ben ifrån Björlanda Gård. En av dom fick bli våran "helgstek". Jag har aldrig gjort lammstek med ben tidigare men jag får nog säga att det blev saftigare och mer smak av att ha benet kvar. Till steken blev det förutom såsen kokt potatis, en sort som heter "Cherie" och har rosa/rött skal. Sorten har tunt skal så man behöver inte skala den innan och smaken var riktigt god, man är ju lite less på dom där vanliga tråkiga sorterna som annars finns i butik: fast eller mjölig....!

Ingredienser lammstek
1 st lammstek
flingsalt
1 dl flytande honung
saft från 1 st citron
6 st vitlöksklyftor
rosmarin (jag tog både färsk och torkad, ca 2 msk sammanlagt)
blandade grönsaker

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Rensa steken från eventuella senor och hinnor. Strö över rikligt med flingsalt. Blanda ihop honung, citronsaft, hackad vitlök och rosmarin och "kleta" över hela steken.



Dela diverse olika grönsaker i bitar, jag tog paprika, röd lök, morötter, purjolök, tomater och lägg i botten av en stor ugnsform med galler. Ringla över olivolja. Lägg på gallret och lägg där på steken. Sätt i en köttermometer.

In i ugnen. Låt steken få lite färg några minuter, sänk sedan värmen till 120 grader. Kör steken tills den visar ca 60 grader, för mig tog det ca 1½ timma.



Ta ut steken och börja med såsen.

Ingredienser till såsen
grönsakerna i ugnsformen
ca 7 dl köttbuljong
2-3 msk vetemjöl
1½ msk kalvfond
1½ dl matlagningsgrädde

Ställ ugnformen på spisen och sätt på plattorna, mosa grönsakerna med en potatispress och blanda runt. Tillsätt mjölet, rör runt. Häll över buljongen (varm) lite i taget och blanda runt. Sila såsen ner i en kastrull, ställ på spisen och tillsätt fonden och grädden, låt koka upp.

Under tiden du går såsen så får steken stå och vila. Samtidigt så kokar du potatis och eventuella grönsaker.

Skiva upp steken i tunna skivor och servera med potatisen och den supergoda såsen. Till detta så serverades det ett väldigt gott rött vin ifrån Italien som vi fick tips om på Systembolaget. Vinet heter Selvarossa Salice Salentino (nr 32228). Ett mycket fruktigt och kryddigt vin.

Kommentarer

  1. Perfekt, då har vi ett nytt lammrecept att testa nästa gång det ska serveras lammstek.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar