Och så var odlingssäsongen igång!



Japp, första fröerna är nu i jorden. Började med, som jag tidigare berättat om, chili och kronärtskocka. Jag nöjer mig med några på chiliplantor eftersom jag inte har ett alltför stort växthus (10 kvm). Det är så mycket annat som ska få plats men jag tycker att varje planta ger så mycket så det räcker gott och väl. Kronärtskockan heter "Violetto precoce" och chilisorterna är "Hot Lemon" och "Grisu´of Sardinia".

Det är första gången jag sår kronärtskocka. Har förstått att dom tar rätt så stor plats så man kan väl inte ha alltför många plantor. Jag sådde 12 st fröer, vi får se hur många som blir något. Som ni ser nedan så är fröerna faktiskt lite lika solrosfröer....


Både chili och kronärtskocka får man plantera om flera gånger allt eftersom dom växer och blir större.
Tänk då på att använda planteringsjord av bra kvalité.

Så här gör du vid sådd av chilipeppar:
  1. Ta fram såkärl och fyll med såjord. Tryck till litegrann och vattna igenom jorden, det ska inte bli jätteblött men ej heller för torrt. Man kan också välja att vattna efter man har lagt i fröet men då måste detta ske underifrån annars flyter fröet omkring.
  2. Antingen så sår du ett frö i varje kruka eller så tar du flera, beror lite på vad du har för kärl och hur många plantor du vill ha.
  3. Tryck till fröet så det får bra kontakt med jorden.
  4. Fyll på med ca 1 cm såjord, vattna lite lätt, gärna med blomspruta, är det för stark stråle så kan fröet flyta omkring och kanske inte hamna alls där du vill ha det.
  5. Sätt sedan såkärlet i ett miniväxthus med lock, har du inte det så går det bra med bara plast över.
  6. Ställ sedan varmt, ca 20-22 grader för groning, gärna i ett fönster.
  7. När plantorna har kommit upp så behöver dom stå både ljusare och svalare, sår du så här tidigt så är det ett måste med extrabelysning. Använd inte vanliga lampor utan det ska vara speciella växtlampor eller hallogenlampor.
  8. Plantera om plantorna när dom blivit ca 5 cm höga. Det går bra med vanlig krukväxtjord eller planteringsjord. Dom ska fortfarande stå ljust och svalt. Man kan inte plantera ut dom förrän det är minst +8 graders nattemperatur. Växthus är perfekt.
Det är inte någon större skillnad på att så kronärtskocka, det ända är att fröet ska ner lite djupare i jorden, ca 2 cm, dessutom är den känsligare för fuktighet och ruttnar lätt så vattna inte allt för mycket.


Kronärtskockan tar 1-2 veckor på sig att gro, chilin tar ca 2 veckor.

Nu står miniväxthuset på plats och utanför är det kallt och snön ligger djup men vips så är det väl dags att flytta ut dom i växthuset och snön är borta!


Kommentarer