Torskrygg med krämig ärtstomp

rimmad torskrygg

Jag blev väldigt inspirerad av maten som Paul Svensson lagade till oss i tisdags på örtskolan (läs om tisdagen HÄR) så med inspiration ifrån hans torskrätt så tillagade jag den här goda rimmade torskryggen som fick sällskap av en krämig ärtstomp. Går givetvis bra med torskfilé också men torskryggen är ju en väldigt fin bit så försök få tag i den.

Ingredienser
1 kg torskrygg
1 l vatten
100 g salt
salt och peppar
200 g smör
½ påse frysta ekologiska ärtor
vatten så det knappt täcker ärtorna
salt
en scharlottenlök
½ dl creme fraiche
½ dl philadelphiaost
en knippa dill
lite färsk gräslök
salt och peppar
1 pkt bacon

Häll upp 1 liter vatten och blanda i saltet, rör om tills saltet har lösts upp. Lägg i torsken så den täcks av vattnet och låt stå ca 10 min.

Smält under tiden smöret och låt det brynas, dvs låt det bubbla på rejält några minuter på rätt så hög värme, snurra lite på kastrullen då och då och ställ sedan åt sidan. Ta bort det skum som blir och häll sedan smöret i en ugnsform. Ta upp torsken och torka av den och skär i portionsbitar. Lägg sedan dom över smöret, salta och peppra, försiktigt med saltet dock eftersom fisken dragit åt sig en del genom rimningen.

In i ugnen på 125 grader tills fisken fått en temp av ca 44 grader, tar sin lilla tid, typ 30 min, höj ugnen till max 150 grader om du vill att det ska gå lite snabbare.

Skär baconet i små bitar och stek på tills dom blivit krispiga, låt rinna av på hushållspapper.

Under tiden börjar du med ärtstompen. Hacka löken och fräs på i lite smör i en kastrull någon minut. Tillsätt dom frysta ärtorna och häll i vatten så ärtorna knapps täcks. Koka upp och låt koka ca 4 min.

Häll av lite av vattnet och tillsätt creme fraiche, philadelphiaost och örterna. Mixa med en stavmixer tills det blir som en stomp, dvs inte helt slätt. Ställ tillbaka på plattan och krydda med salt och peppar. Håll varm tills fisken är klar och servera sedan med fisken, bacon och lite färsk dill. Häll gärna över smöret som ligger kvar i ugnsformen, det blir mumsigt ;-)

krämig ärtstomp

Lite smör till gör det hela ännu godare ;-)





Kommentarer